Dezvoltare durabila
  • Trimite
  • Imprimare
  • Bookmark
Studii de caz

Deschiderea catre societate, dialogul activ si crearea de parteneriate cu factorii locali de interes ne permit sa ne integram activitatile in cadrul economiei locale, in stransa colaborare cu comunitatile din apropierea operatiunilor noastre.

Cadouri de Pasti pentru cei mai mici reprezentanti ai comunitatii

A devenit deja o frumoasa traditie in ultimii ani, ca in ajunul sfintelor sarbatori de Pasti, Lafarge Moldova sa pregateasca cadouri pentru reprezentantii comunitatilor invecinate. Pe parcursul anilor acestea au cuprins mai multe categorii de beneficiari - batranii din "Casuta binicilor" din orasul Rezina, casele de copii de tip familial "Marian" si "Badan" din satul Ignatei, centrul terapeutic "Picaturi de suflet" din satul Pripiceni-Razesi, precum si copilasii aflati la tratament in spitalul raional Rezina.


In acest an, la 14 aprilie "Iepurasul de Pasti" a poposit la gradinitele de copii din localitatile adiacente: echipa Lafarge Moldova, compusa din Jean-Michel Pons - director general, Dan Sima - director uzina, Cornelia Borzin - Manager Comunicare, Tatiana Cernei - Asistent DG, a inmanat cate un cadou dulce celor 210 copilasi din gradinitele primariilor: Papauti, Mateuti si Solonceni.

 

Activitatea data a fost organizata cu suportul primarilor Angela Ursachi - Mateuti, Oleg Stoler - Papauti, Valeriu Palii - Solonceni.


Este un gest modest, dar foarte asteptat si bine primit atat de micuti, cat si de maturii, care au grija de acestia. Este un gest modest, dar capabil sa creeze o atmosfera de sarbatoare si sa aduca caldura in suflet.


"Cadoul cel mai de pret este cel de MULTUMIRE. Spunem un sincer MULTUMIM Companiei Lafarge Moldova pentru atentia cu care suntem tratati, pentru generozitate, pentru bunatate, care este o dovada de căldură pură izvorîtă din adîncul sufletelor. Acest gest al Companiei Lafarge Moldova a implinit magia sfintelor sarbatori, lasand amintiri placute in memoria micutilor pentru o perioada indelungata." - Angela Ursachi, Primar de Mateuti.

Rezina ar putea gazdui o subzona a unei zone economice libere din Moldova

Propunerea a fost inaintata de autoritatile de la Rezina in cadrul unei intrevederi cu vicepremierul, ministrul Economiei, Octavian Calmic.

 

Potrivit primarului orasului Rezina, Semion Tatarov, deschiderea subzonei ar contribui la dezvoltarea potentialului industrial al localitatii si implementarea proiectelor investitionale. Simion Tatarov a specificat, ca pentru realizarea acestui proiect, orasul Rezina dispune atat de infrastructura, cat si de potential uman calificat, existent in zona dupa inchiderea mai multor intreprinderi pe ambele maluri ale Nistrului. Ministrul Economiei a sustinut ideea data, solicitand un plan de actiuni in directia respectiva si studiu de fezabilitate pentru proiectul dat.

 

La Rezina ministrul Octavian Calmic a discutat si cu directorul executiv al Companiei Lafarge Ciment Moldova, Jean-Michael Pons despre programele de dezvoltare a intreprinderii pe viitor, cooperarea cu autoritatile raionale in realizarea unor proiecte social-economice din teritoriu, fiind discutate si problemele cu care se confrunta investitorul francez in procesul de activitate pe piata nationala.

Pentru un oras mai frumos si mai verde

Calitatea mediului inconjurator depinde in mare masura de prezenta spatiilor verzi, care contribuie atat la imbunatatirea calitatii aerului, cat si la amenajarea localitatii din punct de vedere estetic.

Fiind un membru responsabil al comunitatii, in sanul careia isi duce activitatea, Lafarge Moldova contribuie activ la crearea unui mediu mai curat, mai verde si mai sanatos prin intermediul proiectelor interne si al activitatilor de voluntariat. Astfel, pe parcursul ultimilor ani echipa uzinei a desfasurat diverse proiecte de amenajare si plantare a arborilor atat in teritoriul uzinei, cat si in afara acesteia.

 

Una din activitatile din acest an a fost participarea la campania de amenajare si salubrizare a orasului Rezina, organizata de autoritatile publice locale si preconizata pentru perioada 30 martie si 8 aprilie. Pentru a da start al acestei campanii, la 30 martie un grup mixt, format din Presedintele raionului Rezina, Vice-primarul orasului, echipa manageriala a Lafarge Moldova, insotiti de reprezentantii serviciilor comunal-locative din localitate, a plantat arbori din specia pin, tei si mesteacan in cateva sectoare: pe portiunea nou reparata din strada Trandafirilor si in scuarul Memorialului eroilor din centrul orasului.

Seminar national sustinut de Lafarge si Primaria capitalei pentru pregatirea Chisinaului 2030

Saptamana trecuta impreuna cu Primaria municipiului Chisinau Lafarge a gazduit vizita renumitului arhitect si urbanist francez Francois Leclercq. Scopul acesteia a fost participarea la seminarul national "Cladim orase mai bune", desfasurat in capitala la 3 octombrie

Impreuna cu Primaria Chisinau, Lafarge a organizat vizita in Moldova a renumitului arhitect si urbanist francez - Francois Leclercq. Francois Leclercq a proiectat si a realizat multe proiecte urbane binecunoscute: cartierul Bois Habité din Lille, cartierul Nord Est din Paris, proiectul de extindere Euro-mediteraneana in Marsilia si planul strategic al centrului de afaceri La Defense din Paris.

 

In cadrul seminarului arhitectul a abordat subiecte, ce tin de combinarea renovarii istorice si dezvoltarea unei infrastructuri moderne in Chisinau. El a prezentat cateva cazuri din propria sa experienta.

 

Seminarul "Cladim orase mai bune" a constituit evenimentul major in cadrul vizitei mentionate. Francois Leclercq a intretinut de asmenea un sir de intrevederi la Ministerul Constructiilor, la Uniunea Arhitectilor si la Primaria Chisinau pentru a discuta despre conceptii, proiecte, tehnologii si sisteme de constructie. In final, el a tinut o lectie de arhitectura in fata tinerelor talente de la Universitatea Tehnica din Moldova.

 

"Lafarge Moldova este mandra sa propuna solutii tehnice pentru constructia unor drumuri si orase mai bune. In acest scop este important sa adunam impreuna specilistii principali din Moldova in domeniul urbanizarii si arhitecturii, fapt care va face posibila o renovare urbana reusita. Din acest motiv suntem bucurosi sa confirmam parteneriatul nostru cu Uniunea Arhitectilor din Moldova si Universitatea Tehnica a Moldovei" - a mentionat Louis de Sambucy, director general al companiei.

 

Acesta este al doilea eveniment de acest gen in Republica Moldova. In 2012 Lafarge a gazduit vizita doamnei Dominique Marrec - architect notoriu francez, pasionat de posibilitatile inovative ale noilor tipuri de betoane pentru constructia cladirilor secolului 21, care a realizat multe proiecte renumite atat in Franta, cat si peste hotarele ei.

 

Lafarge atinge cel mai inalt nivel al performantelor de mediu cu un filtru de ultima generatie in valoare de 6,6 milioane euro

La 30 aprilie a avut loc ceremonia oficiala de inaugurare a noului sistem de filtrare, instalat la cosul principal al uzinei Rezina pentru reducerea semnificativa a emisiilor de praf.

La evenimentul de inaugurare, desfasurat in incinta uzinei, au participat Amabasadorul Uniunii Europene, Dirk Schuebel, Ambasadorul Frantei, Gerard Guillonneau, ministrul Mediului, Gheorghe Salaru, reprezentanti ai Academiei de Stiinte a RM si Inspectoratului Ecologic, autoritatile locale si reprezentanti ai comunitatilor invecinate.

 

„Acest filtru reprezinta cea mai buna tehnologie de filtrare din lume. Chiar si in Franta nu toate uzinele sunt echipate cu filtre de ultima generatie. In acest sens, uzina de ciment din Rezina este una din cele mai performante din Europa", a mentionat directorul general al Lafarge Moldova Louis de Sambucy.

 

"Iinvestitia data, care reprezinta aproximativ venitul uzinei pentru doi ani, este inca un pas intreprins de Lafarge pentru a demonstra, ca putem combina performanta industriala superioara cu grija pentru mediul ambiant. Ambitia noastra pentru uzina de ciment din Rezina este de a atinge cele mai inalte standarde industriale si de mediu, punand in aplicare cele mai bune practici recunoscute la nivel international. Iar programul nostru de valorizare a combustibililor alternativi si a deseurilor va juca un rol-cheie in aceasta ambitie in viitorii ani." - a adaugat dumnealui.

 

Ministrul Mediului, Gheorghe Salaru a salutat noua investitie a companiei Lafarge, care este cea mai recenta in sirul de activitati de imbunatatire a mediului, intreprinse de companie in ultimii ani si a atras atentia celor prezenti asupra faptului, ca lansarea noului sistem de filtrare a avut loc in anul declarat de Comisia Europeana drept „Anul aerului curat". Ministrul si-a exprimat speranta ca aceasta sa nu fie ultima investitie pe teritoriul RM de acest gen si sa constituie un exemplu de urmat si pentru alti agenti economici din tara.

 

Ambasadorul Uniunii Europene in Moldova, Dirk Schuebel a spus ca Lafarge este un exemplu al unei companii Europene in Republica Moldova, care este nu doar interesata in imbunatatirea si cresterea productiei industriale, dar, de asemenea, in implementarea proiectelor de responsabilitate sociala si protectie a mediului.

 

Ambasadorul Frantei in Republica Moldova Gerard Guillonneau a laudat realizarile Lafarge Moldova, mentionand imaginea sa pozitiva si responsabilitatea sociala. Diplomatul este sigur, ca scopul companiei de a atinge inalte performante industriale si standarde de mediu prin adoptarea celor mai bune practici recunoscute la nivel international - vor continua sa fie puse in aplicare.

 

La randul sau, presedintele raionului Rezina, Eleonora Graur a salutat aceasta investitie remarcand, ca evenimentul dat este de o importanta majora atat pentru uzina, cat si pentru populatia raionului Rezina.

 

 

Concurs pentru sustinerea afacerilor locale

In vara aceasta Lafarge in parteneriat cu Consiliul raional Rezina, a lansat prima editie a concursului pentru sustinerea business-ului mic si mijlociu cu genericul "Noi punem piatra de temelie", adresat tuturor locuitorilor raionului.

El a durat cateva luni si catre sfarsitul perioadei de inscriere au fost inregistrate 4 proiecte:
    - "Obtinerea beneficiului pe baza activitatii terminalelor de plati"

       - autor II "Cebotaru Aurel" Tareuca

    - "Consructia unei terase pentru odihna vizitatorilor" - autor II

       "Garmacean Petru" Tapova
    - "Proiect iluminare eficace LED 16 si LED 22", - autor II

      "Sandulov Pavel" Rezina
    - "Cultivarea legumelor in camp deschis si teren protejat cu

       irigarea prin picurare" - autor II "Cuzuoc Anatol" Papauti.

 

Toate proiectele au fost analizate cu atentie, dar atentia juriului a fost atrasa in special de doua din ele - proiectul de crestere a legumelor la Papauti si propunerea referitor la metoda noua de iluminare a strazilor. Juriul a desemnat proiectul numarul unu: "Cultivarea legumelor in camp deschis si teren protejat cu irigarea prin picurare" - autor II "Cuzuoc Anatol" Papauti.

 

Castigatorul a primit din partea Lafarge un premiu in valoare de 50 000 lei, destinatia caruia este de a deveni o baza financiara pentru crearea unei afaceri locale. Toate proiectelei au primit diploma de participare la concurs din partea Consiliului raional.

 

Cum a anuntat doamna Eleonora Graur - presedinte al raionului Rezina, proiectul de iluminare eficace LED 16 si LED 22 a fost recunoscut ca fiind unul cu adevarat inovativ si care urmeaza a fi luat ca baza pentru refacerea sistemului de iluminare a orasului.

 

Concursul pentru sustinerea business-ului mic si mijlociu "Noi punem piatra de temelie" a fost lansat in acest an pentru prima oara. Insa intentia companiei este de a continua acest concurs si in anii ce urmeaza, el reprezentand o posibilitate reala de a contribui la dezvoltarea economica a localitatii. Suntem convinsi, ca la editiile viitoare ale concursului vor dori sa participe mai multi locuitori ai raionului, folosind sansa oferita de a-si lansa propria afacere.

Vizita in Moldova a unui arhitect notoriu francez

Lafarge a organizat in perioada 22-23 noiembrie 2012 vizita renumitului arhitect francez Dominique Marrec, vizita intreprinsa cu scopul de a face schimb de experienta si a impartasi idei cu colegii de breasla din Moldova.

Punctul cheie al vizitei mentionate l-a constituit intalnirea cu viitorii arhitecti - studentii facultatii de Urbanism si Arhitectura a Universitatii Tehnice din Moldova. In cadrul acesteia studentii au aflat despre utilizarea prduselor inovative in constructiile moderne, au inaintat intrebari si au aflat raspunsurile unui specialist de forta. Dupa discutia cu studentii Dominique Marrec si-a adus aportul la jurizarea concursului de arhitectura "Casa individuala - pilon al arhitecturii nationale", lansat de Lafarge in acest an.

 

Merita a fi metionata si cea de a doua activitate majora - intalnirea cu membrii Uniunii Arhitectilor din Moldova, in cadrul careia Dominique Marrec a vorbit cu pasiune despre posibilitatile inovative, oferite de noile tipuri de beton pentru constructii. Arhitectii moldoveni au manifestat un viu interes fata de subiectele prezentate, exprimandu-si totodata satisfactia pentru sansa oferita de a discuta la egal cu un specialist de talie mondiala.

 

Dominique Marrec a realizat multe proiecte renumite in Franta si peste hotarele ei (www.ecdm.eu). Impreuna cu arhitectul Emmanuel Combarel (ECDM) conduce timp de 18 ani lucrul focalizat pe definirea unui mediu de viata printr-un proiect arhitectural.

 

Ministrul Mediului apreciaza activitatea Lafarge pentru protectia mediului

Ministrul Mediului a participat la punerea in functiune a noului echipament pentru imbunatatirea protectiei mediului ambiant la uzina de ciment din Rezina.

La 8 mai 2012 la uzina de ciment Rezina a avut loc punerea in functiune a analizorului de gaze - echipament de ultima generatie, ce va contribui la imbunatatirea performantelor industriale si de mediu. Acesta este un sistem de masurare si monitorizare on-line a emisiilor evacuate de la cosul principal, fapt ce va permite un control mai eficient asupra acestora.

 

Inaugurarea oficiala a analizorului de gaze a avut loc in incinta companiei cu participarea institutiilor ecologice nationale, autoritatilor locale, reprezentantilor institutiilor stiintifice si ai mass media nationale si locale. In cadrul evenimentului a fost prezentat si noul sistem de desprafuire, instalat recent la silozurile de ciment semnalizat prin buchetele de baloane lansate in aer din punctele mentionate.

 

 „Investitia data este inca un pas intreprins de Lafarge pentru a demonstra, ca putem combina performanta superioara industriala cu grija fata de mediul ambiant, mentinand un dialog constructiv cu comunitatile. Ambitia noastra pentru uzina de ciment din Rezina este de a atinge cele mai inalte standarde industriale si de mediu, punand in aplicare cele mai bune practici recunoscute la nivel international." - a mentionat Louis de Sambucy.

 

Ministrul Mediului, Gheorghe Salaru, a dat o apreciere inalta actiunilor intreprinse de companie pentru protectia mediului inconjurator, exprimandu-si dorinta ca si alti agenti economici din tara sa urmeze exemplul Lafarge in ce priveste grija fata de mediu si comunitatile, in sanul carora isi duce activitatea.

Cadouri de Pasti pentru cei mai tristi ca noi

Ca si anul trecut, in ajunul frumoaselor sarbatori de Pasti, Lafarge a venit cu daruri adresate celor mai tristi ca noi - batranilor singuratici si copiilor orfani.

Si in acest an, in ajunul marilor sarbatori crestine, Lafarge a venit cu frumoase cadouri pentru cei mai tristi ca noi - batranii si orfanii.

 

Astfel la 11 aprilie 2012, echipa Lafarge impreuna cu reprezentantii Sectiei "Asistenta sociala si protectia familiei" a raionului Rezina, au organizat un eveniment de sponsorizare adresat azilului de batrani "Casuta binicilor" unde sunt ingrijiti 19 batrani, caselor de copii de tip familial "Marian" si "Badan" din satul Ignatei, raionul Rezina, in care se educa cate 7 copii. 

 

In cadrul evenimentului mentionat au fost donate masini automate de spalat, ce urmeaza a usura munca celor implicati in procesul de ingrijire a batranilor ramasi fara ajutor si a copiilor orfani.

 

Lafarge premiaza viitoriii arhitecti in cadrul concursului "Cladire Verde"

La 29 Octombrie 2011 a avut loc premierea castigatorilor concursului "Cladire Verde" (Green House contest) lansat de Lafarge Ciment (Moldova) SA si desfasurat in cadrul facultatii de Urbanism si Arhitectura. Juriul compus din 5 persoane (trei profesori si doi reprezentanti Lafarge) au selectat cele mai bune proiecte.

 

Concurs a durat 2 luni. Trei lucrari au fost desemnate ca fiind castigatoare, restul vor primi diploma de participanti.

 

  • Diploma de gradul 3 + premiu Lafarge - Timofei Eugeniu
  • Diploma de gradul 2 + premiu Lafarge - Moldovan Olga
  • Diploma de gradul 1 + premiu Lafarge - Turucalu Galina

 

Castigatorii concursului au primit dreptul de a fi inclusi in mod automat in sectia Tineret a Uniunii Arhitectilor din Moldova.

Investitie pentru comunitate si pentru mediul inconjurator

La 3 aprilie 2007, in satul Mateuti, raionul Rezina a avut loc punerea in functiune a postului de control al calitatii aerului, echipament achizitionat de Lafarge Ciment (Moldova) SA si a carui valoare este de aproximativ 100.000 euro.

 

Postul de control si monitorizare a aerului reprezinta o investitie pentru comunitatea din proximitatea uzinei de ciment, ulterior donata de catre Lafarge Ciment (Moldova) SA Serviciului Meteorologic de stat din cadrul Ministerului Ecologiei si Resurselor Naturale al Republicii Moldova. Astfel, actiunea se adauga altor sponsorizari, pe care - traditional - compania le face in beneficiul tarii si al locuitorilor raionului.

 

Echipamentul este unic in tara si este destinat unor masurari automate si continue, la intervale prestabilite, atat a concentratiei emisiilor poluante, cat si a parametrilor meteorologici. Informatia se transmite in regim on-line la centrul de acumulare a datelor din cadrul Serviciului Hidrometeo si ulterior este analizata. Utilizarea acestei instalatii permite masurarea in mod automat a parametrilor meteorologici, prelucrarea, stocarea si arhivarea informatiei, astfel creandu-se o baza de date cu privire la indicatorii de calitate ai aerului.

Ultima actualizare 25/04/2017

  • Trimite
  • Imprimare
  • Bookmark

Constructii durabile

Parteneriatele Grupului

Provocarile constructiilor durabile preocupa toti actorii din sectorul dat. Lafarge lucreaza in strinsa colaborare cu asociatiile industriale, furnizorii de energie si arhitectii, pentru a identifica metodele de constructie care sunt cele mai curate si prietenoase pentru mediul inconjurator.

LafargeHolcim. Cement, aggregates, Concrete.