Totul despre ciment
  • Trimite
  • Imprimare
  • Bookmark
Procesul de producere

Intelegerea procesului de producere a cimentului

Procesul de producere a cimentului consista din extragerea si incalzirea materiei prime (calcarului si argilei) pentru producerea clincherului, care apoi este apoi macinat fin cu adaos de gips. Cimentul este utilizat pentru a produce beton. Fiecare pas din procesul de producere a cimentului este urmarit si verificat. O descriere mai detaliata a procesului de producere a cimentului poate fi regasita mai jos.

Pasul 1: Extragerea de materia prima

Materia prima necesara pentru producerea cimentului (carbonat de calciu, siliciu, aluminiu si minereu de fier) este extrasa in general din roca de calcar, creta, sist argilos sau argila. Rezerve adecvate pot fi gasite in majoritatea tarilor.

 

Aceasta materie prima este extrasa din cariera de sablare. Apoi acestea sunt zdrobite si transportate pina la fabrica unde sunt stocate si omogenizate.

Pasul 2: Macinarea si arderea de materie

Macinarea fina produce o pulbere fina care se numeste faina bruta, care este preincalzita si apoi transmisa spre cuptor. Materia este supusa incalzirii de 1500° C inainte de a fi brusc racita prin rafale de aer. Prin aceasta etapa se produce clinkerul - materialul de baza necesar pentru producerea de ciment in toata lumea.

CO2 si ciment

De ce la fabricarea de ciment se emite CO2?

Producerea de ciment reprezinta o sursa de 5% de emisii din emisiile globale de CO2. Industria de ciment este un producator natural de CO2.

 

• 60% din emisii sunt cauzate de transformarea materiei prime la temperaturi ridicate («decarbonarea» de calcar);


• 40% din emisii sunt cauzate de arderea de combustibil in timpul incalzirii materiei in cuptor la temperatura de 1500°C.

Fiabilitatea cuptorului

Asigurarea unui randament bun

Coeficientul de fiabilitate a unui cuptor se calculeaza prin compararea numarului de ore de timp pierdut la numarul de ore de functionare.


Imbunatatirea acestui indicator este esentiala pentru realizarea obiectivelor de randament mai mare si scopurilor de productivitate stabilite in programul Excellence 2008. Lafarge Ciment Franta a depus eforturi mari pentru cresterea fiabilitatatii - coeficientul de fiabilitate la cuptoare a crescut de la 92,8% in 2002 la 96,5% in 2006.

Pasul 3: Omogenizarea cimentului si transportarea

O cantitate mica de gips (3-5%) se adauga la clincher pentru a reglementa cum se va stabili cimentul. Apoi amestecul se face foarte fin la sol pentru a obtine un «ciment pur». In timpul acestei faze diferite materiale minerale, numite "aditivi de ciment", pot fi adaugate alaturi de gips. Folositi in proportii variabile, acesti aditivi, care sunt de origine naturala sau industriala, ofera cimentului proprietati specifice, cum ar fi permeabilitate redusa, rezistenta mai mare la sulfati si medii agresive, lucrabilitatea imbunatatita, sau finisaje de calitate mai buna.

 

In cele din urma, cimentul este stocat in silozuri inainte de a fi expediat in vrac sau in saci spre santierele unde va fi utilizat.

Reciclare

Materiale reciclate in ciment

In 2006, cimentul fabricat de Lafarge Moldova a avut un continut mediu de aditivi de 23%. Acesti aditivi au fost de origine naturala, cum ar fi calcarul si roca vulcanica, sau de origine industriala, de exemplu, zgura de furnal exploatata (produs de la industria de otel) sau cenusa zburatoare (de la centralele de carbune).

 

Utilizarea aditivilor are un efect pozitiv si anume:

 

- imbunatateste anumite proprietati ale cimentului;
- reutilizeaza materialele care altfel ar fi fost trimise la depozitele de deseuri;
- reduce consumul de materii prime naturale;
- reduce emisiile de CO2.

  • Trimite
  • Imprimare
  • Bookmark

Combaterea schimbarilor climatice

Alternate text:

Dezvoltarea durabila

Procesul de fabricare a cimentului genereaza emisii de CO2 (alti factori care contribuie la emisiile de CO2 sunt generarea de electricitate, transporturile, cladirile ...).

 

Lafarge a fost prima companie de materiale de constructii care s-a angajat sa isi reduca emisiile de CO2, inca din 2000, in cadrul parteneriatului sau cu World Wildlife Fund (WWF).

LafargeHolcim. Cement, aggregates, Concrete.